Menu Sluiten

De Nieuwe Meent in Tijden van Corona

Reinilde Jonkhout –

Bij zelfstandige wooncoöperatie De Nieuwe Meent worden alle beslissingen genomen door middel van consensus, binnen en buiten de werkgroepen Design, Legal, Community, Media en Finance. Maar hoe gaat dat nu tijdens de Covid-19 crisis, nu we afstand moeten houden?

Wat werkt goed tijdens Corona, wat gaan we erin houden?

Al onze vergaderingen zijn nu online, met Zoom, Google of Jitsi. Is het wel te doen binnen een organisatie met een groot community aspect? Levert het online bijeenkomen iets extra’s op wat we kunnen toepassen wanneer we ons weer in normalere tijden bevinden? In gesprek met leden (via de interwebs!!) van diverse werkgroepen kwamen een aantal mega interessante zaken naar voren.

Online Workshops en Nieuwe Leden

De Nieuwe Meent is tijdens Corona workshops blijven houden, online, die ook open waren voor nieuwe geïnteresseerden. Beetje gek misschien, virtueel praten met iemand die je nog nooit in het ‘echt’ hebt gezien? ‘We hebben voor de workshops aanvingen ook een algemene online informatie sessie gehad voor nieuwe mensen die nog onbekend zijn met de Nieuwe Meent. Het leek erop dat er veel meer nieuwe mensen bij waren dan anders’. Aldus Shacham en Michal van de werkgroep Design en Legal. ‘Een extra infosessie vooraf het extra voordeel dat leden die deze info al duizend keer hebben gehoord, eenvoudig later kunnen aansluiten wanneer uiteindelijk de workshop begint’.

Want hoe bouw je een groeiende gemeenschap online en zorg je dat mensen een beetje blijven plakken? ‘We blijven workshops organiseren zodat mensen elkaar digitaal kunnen ontmoeten en onderdeel kunnen zijn van de Nieuwe Meent’. Aldus Josta van de Community-werkgroep. 

Josta: ‘Ik merk dat mensen nu tijdens de Corona crisis meer tijd hebben om in De Nieuwe Meent te steken. Als ze er niet in levende lijve bij hoeven te zijn lijkt de drempel om aan te sluiten lager’ 

Het gaat niet alleen om online vergaderen. Shacham en Michal vertellen dat er ook manieren moesten worden gevonden om online te ‘doen’, er zijn diverse maak opdrachten naar online verplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schetsen voor plattegronden voor de invulling van de verdiepingen van de woongroepen. 

‘Nu we mensen huiswerk geven om voor te bereiden op de online workshops, merken we dat dat eigenlijk heel goed werkt, deze opgewarmde deelnemers zijn actiever en meer betrokken, ze durven vanaf het begin meer bij te dragen.’ Dus huiswerk vooraf is wellicht iets om er in te houden voor als we weer ‘in het echt’ kunnen afspreken.

Efficiënt.. of Niet?

Hoe gaat het met al dat online vergaderen? ‘Ik denk dat we onze workload voornamelijk online gaan houden in de corona-vrije toekomst. Online vergaderen is sneller en kunnen we wat mij betreft voor het grootste gedeelte online houden’, aldus Andrea, lid van verschillende werkgroepen. 

Hoe is jouw ervaring met online vergaderen en bijeenkomen? Laat het ons weten in de comments!

Een Online Excursie!

Inti, een van onze leden actief bij de Media werkgroep, komt van Iewan: Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen, een sociaal woningproject. Zij organiseren gewoonlijks elke 1e zondag van de maand een rondleiding, en de Nieuwe Meent zou hier gaan kijken om inspiratie op te doen. Met Corona ging dit niet door, maar Inti besloot om dit online door te laten gaan! 

Shacham en Michal waren erg te spreken over deze rondleiding, die uiteindelijk meer een presentatie was in verband met connectiviteitsproblemen. ‘We kunnen zeker van hun leren van hoe zij dingen hebben gedaan en de problemen die zij tegenkwamen’.

Wat missen we heel erg in deze tijden?

Al voor Corona hebben zich een aantal potentiële woongroepen gevormd. Tijdens de eerste serie toelatingsrondes voor woonplekken in de Nieuwe Meent in Juni dienen mensen zich als gehele groep aan te melden voor de woongroep verdiepingen. Josta: ‘De activiteiten die we organiseren dienen ook als ontmoetingsplek zodat mensen elkaar kunnen leren kennen en bedenken met wie ze in een woongroep zouden willen wonen’. 

Hoewel deze activiteiten nu digitaal plaatsvinden, zegt Thijs van de werkgroep Legal hierover: ‘Online communiceren voelt niet authentiek, ik mis de nuances. Je leert mensen niet echt kennen, met wie je mogelijk samen zou willen wonen’ 

Er komen gelukkig nog steeds nieuwe mensen bij de ontmoetingen online, maar informeel in het park hangen met grote groepen, dat zit er dus niet meer in tijdens de Corona maatregelen. Shacham en Michal: ‘Gemeenschapsvorming en woongroepen vormen online is gewoon niet te doen’. 

Thijs: ‘Zodra het weer veilig is, willen we elkaar weer ontmoeten’ 

Andrea, actief in de groepen Media, Finance en Design, vertelt dat hij een maand voor de Corona maatregelen voelde dat er een vriendschappelijke band aan het ontstaan was binnen de groep en dat mensen niet alleen voor praktische zaken samen kwamen, maar ook voor de gezelligheid. ‘And now, there’s no hugs and no chilling’. Aldus Andrea.

Gelukkig kunnen we over niet al te lange tijd weer bijeenkomen, zij het op 1.5 meter afstand, in mogelijk kleinere groepen. 

Lees hier meer over de vooruitgang van de diverse de Nieuwe Meent werkgroepen tijdens Corona.

Conclusie

Meningen over voor- en nadelen van samenkomen tijdens Corona maatregelen verschillen hier en daar. En hoewel we elkaar enorm missen, is het zeker zo dat we hebben geleerd van onze nieuwe online werkmethodes, en dat we van deze nieuwe kennis kunnen gaan profiteren.

Huiswerk voor workshops, meer online vergaderen, strakker organiseren- uiteraard gaan we het nog eens hebben over de toepassing hiervan in een persoonlijk gesprek. 

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *