Menu Sluiten

Gebouw

Ontwerp en proces

de Nieuwe Meent (dNM) bestaat uit een combinatie van zelfstandige sociale huurwoningen en gedeelde appartementen voor woongroepen. Bewoners delen gemeenschappelijke voorzieningen (zoals wasruimtes en terrassen) en verschillende ruimtes binnen het gebouw zijn ook toegankelijk voor de buurt.

dNM wordt gerealiseerd door de toekomstige bewoners zelf én in nauwe samenwerking met Time to Access en Roel van der Zeeuw Architecten. Dankzij het co-ontwerpproces kunnen woningen op maat gemaakt worden, naar de behoeften en wensen van de leden. Dit geeft toekomstige bewoners zo veel mogelijk zeggenschap over hun eigen leefomgeving en leidt tot vernieuwende ontwerpen voor gemeenschappelijke ruimtes en woningen.

De locatie

Het gebouw is gelegen in Watergraafsmeer, Amsterdam Oost. Aan de ene kant van het gebouw begint een rustige woonwijk en aan de andere kant is het stationsplein van het Science Park. Het gebouw zal een prettige en uitnodigende uitstraling hebben naar de buurt.

Plint en buitenruimten

Sketches of plinth apartments made by community members as a design exercise

De begane grond van het gebouw (de plint) heeft een zonnige binnenplaats, wat de belangrijkste gemeenschappelijke buitenruimte zal zijn. Het dak van de plint verschaft een tweede gemeenschappelijke tuin en is vrij toegankelijk voor alle bewoners. De achtertuin aan de noordwestelijke zijde bevat naast een fietsenstalling ook een recyclestation.

De plint biedt vijftien zelfstandige sociale huurwoningen van gemiddeld 45m2 met directe entree van en naar de binnenplaats of de straat. Ze zijn onderverdeeld in twee soorten: gelijkvloerse en dubbellaagse woningen.

In de oostelijke vleugel van het gebouw bevindt zich een ruimte voor gedeeld gebruik met uitzicht op zowel het stationsplein als de binnenplaats. Het is verspreid over twee lagen met in totaal 180m2 vloeroppervlak. Deze ruimte verbindt het gebouw met de buurt en zal een openbare functie hebben.

De gezamenlijke binnenplaats loopt naar binnen door in een gemeenschappelijke lobby van twee verdiepingen aan de voet van de toren. Op de begane grond is er een extra hoge woonruimte, met een grote professionele keuken en lange tafel voor gezamenlijke eten. Aan de achterzijde zijn gedeelde voorzieningen zoals de wasruimte, opslagruimte en toiletten. De tussenverdieping biedt een rustige ruimte voor bijvoorbeeld een bibliotheek of werkplaats, die ook gebruikt kan worden voor vergaderingen, educatie, muziek, spelletjes, yoga, meditatie en meer. Het gebouw is zo ontworpen dat het volledig toegankelijk is voor mensen met een handicap.

Toren en woongroepen

Sketches of possible private/shared space division in a living group floor

De vijf verdiepingen van de toren bieden ruimte voor 25 wooneenheden, verdeeld over vijf woongroepen. De woningen hebben grote ramen en gedeelde groene balkons op het zuiden. De noordgevel is gesloten, om geluidsoverlast van het treinstation te beperken. Aan deze kant bevinden zich daarom de trappen, liften, gangen, berging, toiletten/badkamers en technische ruimtes. Op elke verdieping bevindt zich een woongroep die bestaat uit vijf persoonlijke ruimtes en één grote gedeelde ruimte. Dankzij het flexibele ontwerp kan elke woongroep zelf bepalen hoe de verdieping er uit komt te zien, van de precieze indeling van de plattegrond tot aan de verhouding tussen privé- en gemeenschappelijke ruimtes.

Het dak van de toren is ook toegankelijk. De ene helft is bestemd voor energieproductie en de andere helft biedt een gemeenschappelijk dakterras, met prachtig uitzicht op de stad én een hot tub!

Duurzaamheid

De gevolgen van klimaatverandering kunnen absoluut niet meer genegeerd worden bij bouwprojecten van deze aard. Om de onvermijdelijke uitdagingen aan te kunnen, moeten ook steden zowel gebruikte grondstoffen als geproduceerd afval radicaal inperken. Onze ideeën over de milieu-impact van dNM betreffen daarom de gehele levenscyclus van het gebouw: van de constructie en het gebruik tot aan herbestemmingen in de toekomst. dNM streeft er daarom naar om volledig circulair, klimaat- en energieneutraal, regenbestendig en adaptief te zijn.

dNM heeft een houten draagconstructie die zoveel mogelijk gebouwd is zonder lijmmiddelen, zodat hergebruik mogelijk blijft en delen van het gebouw op termijn makkelijker uit elkaar kan worden gehaald. Er wordt ook veel aandacht besteed aan materiaalkeuze, om zo de invloed van het gebouw op het milieu en de omgeving te minimaliseren. De energie komt zoveel mogelijk van hernieuwbare bronnen die in het gebouw zijn verwerkt, zoals zonne-energie en aardverwarming. In combinatie met efficiënte en goed geïsoleerde muren zorgt dit ervoor dat het gebouw volledig energieneutraal is.

dNM is natuurinclusief. We beplanten en onderhouden niet alleen de binnenplaats, maar ook de groene daken en gevels. Er wordt gebruik gemaakt van simpele maar vernieuwende oplossingen voor waterbeheer en biodiversiteit wordt vergroot door zoveel mogelijk ruimte te maken voor flora en fauna.

Het besparen van grondstoffen betekent ook dat we er uiteindelijk minder van zullen gebruiken. Daarom delen we onze gemeenschappelijke faciliteiten, van de wasmachine tot het gereedschap, en van het speelgoed tot de kleding voor kinderen. Hierdoor zullen ook de kosten lager zijn. Met het oog op de toekomst en onvermijdelijke veranderingen binnen de dNM-woongemeenschap, willen we het gebouw zo aanpasbaar mogelijk ontwerpen, waardoor dNM ook later veerkrachtig en duurzaam zal blijven.