Menu Sluiten

Gebouw

Ontwerp en proces

de Nieuwe Meent is ontworpen als een grote organische gemeenschap die een mix biedt van zelfstandige sociale woningen en gedeelde appartementen voor zelf georganiseerde woongroepen. Samen delen zij gemeenschappelijke ruimten en openbare voorzieningen die openstaan voor de stad.

dNM is ontworpen in een samenwerking tussen Time to Access en Roel van der Zeeuw Architecten samen met de toekomstige bewoners: in een participatief co-design proces is een huis op maat gemaakt voor de behoeften en wensen van de verschillende leden van de groep. Dit type proces versterkt de participatie van de toekomstige bewoners en bevordert het creëren van een sterke gemeenschap met innovatieve ontwerpoplossingen voor gemeenschappelijke ruimten en diverse woningtypen.

De locatie

Het gebouw is gelegen in Watergraafsmeer, Amsterdam Oost. Het sluit aan op een rustige woonwijk met een intieme schaal en een uitgesproken groen karakter, maar het heeft ook een zijde grenzend aan het stationsplein van het Science Park. Het vrijstaande gebouw is ruimtelijk goed verbonden met beide aspecten van de omgeving en wil met zijn semi-publieke karakter een nieuwe speler zijn in het leven van de buurt.

Plint en buitenruimten

Sketches of plinth apartments made by community members as a design exercise

De plint is opgebouwd rond een zonnige binnenplaats die fungeert als de belangrijkste buitenruimte van dNM en is het perfecte voorbeeld van gemeenschappelijk wonen. Het groene dak van de plint is ook een fundamenteel onderdeel van het gemeenschappelijke leven: het verlengt de binnenplaats en is toegankelijk voor de bewoners. De achtertuin aan de noordwestelijke zijde biedt een fietsenstalling en een kringloopstation.

De plint bestaat uit 15 zelfstandige sociale woningen van gemiddeld ca. 45m2 GO met directe toegang vanaf de binnenplaats of de straat. Ze zijn onderverdeeld in 2 typen woningen: gelijkvloers en duplex.

De oostelijke vleugel van het gebouw biedt ruimte voor een openbare publieke functie, met uitzicht op zowel het stationsplein als de binnenplaats en verspreid over twee niveaus van in totaal 180m2 BVO. Deze ruimte vormt de openbare interface tussen het gebouw en de buurt. 

De semi-openbare binnenplaats strekt zich uit naar binnen en wordt een gemeenschappelijke lobby van twee verdiepingen aan de voet van de toren. Op de begane grond is er een dubbelhoge woonruimte, een grote professionele keuken en een lange tafel voor collectieve diners. Aan de achterzijde zijn gemeenschappelijke voorzieningen zoals een wasruimte, opslagruimte en toiletten aanwezig. De mezzanine heeft een meer rustige polyfunctionele ruimte met een gedeelde bibliotheek, bruikbaar voor vergaderen en leren, muziek en spelletjes, yoga en meditatie, etc. Het hele gebouw is zo ontworpen dat het volledig toegankelijk is voor mensen met een handicap.

Toren en woongroepen

Sketches of possible private/shared space division in a living group floor

De vijf verdiepingen van de toren bieden plaats aan 25 wooneenheden verdeeld over vijf woongroepen. De woningen hebben grote ramen en gedeelde groene balkons op het zuiden, terwijl de noordgevel door de geluidsbelasting een gesloten dove gevel zal zijn die alle circulatie (trappen, liften en gangen) en dienstruimten (berging, toiletten/badkamers, technische ruimtes) bevat. Elke verdieping zal een woongroep herbergen die bestaat uit 5 privé-units. Dankzij een flexibel en adaptief ontwerp is elke woongroep vrij in het bepalen van zijn manier van wonen, de indeling van zijn plattegrond en de verhouding tussen de privé- en gemeenschappelijke ruimtes.

Het dak van de toren is ook toegankelijk, de helft ervan is bestemd voor energieproductie en in de resterende ruimte is een gemeenschappelijk terras met een prachtig uitzicht op de stad en een collectieve hottub!

Duurzaamheid

In deze tijd moet elke discussie over de toekomst zich bezig houden met klimaatverandering. Om deze uitdaging aan te gaan, moeten steden de hulpbronnen die ze gebruiken en de afvalstoffen die ze produceren radicaal minimaliseren. We begrijpen dat de milieu-impact van dNM de hele levenscyclus van het gebouw omvat – van de bouw en het gebruik tot de herbestemming in de toekomst. Daarom zal dNM ernaar streven om circulair, klimaat- en energieneutraal, regenbestendig en adaptief te zijn.

dNM heeft een houten draagconstructie en is zoveel mogelijk opgebouwd met droge systemen die de interne herconfiguratie en de toekomstige ontmanteling van het gebouw vergemakkelijken. Er wordt veel aandacht besteed aan de materiaalkeuze om de voetafdruk van het gebouw te minimaliseren (MPG = 0,45). De energie zal afkomstig zijn van in het gebouw geïntegreerde hernieuwbare bronnen, zonne-energie en geothermische energie in combinatie met een efficiënte en goed geïsoleerde gebouwschil maakt het gebouw volledig energieneutraal (EPC=0,0).

de Nieuwe Meent is natuurinclusief. We beplanten en onderhouden niet alleen de binnenplaats, maar ook de groene daken en gevels. Er wordt gebruik gemaakt van lowtech maar innovatieve oplossingen voor een slim waterbeheersysteem en voor het opnemen van biodiversiteit in flora en fauna.

Belangrijker nog is dat het besparen van hulpbronnen betekent dat we er minder van gebruiken. We zullen onze gemeenschappelijke faciliteiten delen – van de wasmachine tot het gereedschap, en van het speelgoed tot de kleding voor kinderen. Omdat veel faciliteiten worden gedeeld, zullen de kosten ook lager zijn. Cruciaal is dat we, met het oog op een nog onvoorspelbaardere toekomst en gezien de kans dat dNM-bewoners veranderen, een hoge mate van flexibiliteit en aanpasbaarheid in het ontwerp van het gebouw hebben ingebed, waardoor dNM veerkrachtig en duurzaam kan zijn.