Organisatie
De huurders van de individuele woningen en woongroepen bouwen samen aan één gemeenschap, maar streven er ook naar om zoveel mogelijk mensen van buitenaf bij het project te betrekken. Naast interne bijeenkomsten zullen er daarom ook maandelijkse vergaderingen worden gehouden, waar iedereen die zich inzet voor de coöperatie welkom is.
De organisatie van dNM bestaat uit vier onderdelen:
Meentvergadering
De Meentvergadering is het belangrijkste besluitvormingsorgaan van de vereniging. In de Meentvergadering komen huurders (de leden van de vereniging) samen met alle deelnemers aan activiteiten in of op het terrein van het gebouw, waaronder bijvoorbeeld buren of andere belanghebbenden.
Meentraad
De leden van de vereniging vormen de Meentraad (algemene ledenvergadering). De Meentraad neemt de officiële beslissingen en keurt de besluiten die zijn genomen in de Meentvergadering goed.
Meentbestuur
De Raad van Bestuur is aangesteld door de Meentraad, zoals is vereist in de Nederlandse wet. De zelf-organiserende comités en werkgroepen worden echter zoveel mogelijk in staat gesteld om zelf besluiten te nemen.
Comité voor de meent
Het comité van aanbeveling bestaat uit externe adviseurs die benoemd zijn door de Meentvergadering. Dat kunnen zijn de architecten van het gebouw, leden van andere wooncoöperaties, ambtenaren of voormalige bewoners.
de Nieuwe Meent en diversiteit
Diversiteit betekent voor dNM werken aan het creëren van een gemeenschap die een breed spectrum aan etniciteit, klasse, gender, religie, leeftijd, seksuele geaardheid en lichamen met een lichamelijke beperking en meer omvat, terwijl actief wordt gewerkt aan het creëren van een veilige ruimte voor mensen uit structureel gemarginaliseerde groepen.
Werkgroepen
Er zijn momenteel vijf werkgroepen die alle werkzaamheden verrichten om het project verder te helpen. Elke groep heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en focus. Lidmaatschap aan de vereniging betekent ook actieve deelname aan een of meerdere van deze werkgroepen.
Het is absoluut niet nodig om expert te zijn op het gebied van de specifieke werkgroepen! Je hoeft bijvoorbeeld geen advocaat te zijn om lid te worden van #legal, of jarenlange ervaring met boekhouding te hebben om van nut te zijn bij #finance. We hebben reeds adviseurs voor alle zaken waarbij een professional nodig is, maar een groot deel van het denk- en besluitvormingsproces kan (en moet) worden gedaan door de leden van de gemeenschap zelf. Deelname aan een werkgroep is een uitgelezen kans om de grondbeginselen en idealen van dNM beter te leren kennen en begrijpen.
De werkgroepen:
#community
Activiteiten: nieuwe leden verwelkomen, community building, diversiteit, publieke evenementen, netwerk uitbreiden, contact met de woonomgeving van dNM, Nieuwland, de gemeente en meer.
#design
Activiteiten: contact met architecten en adviseurs, onderzoek naar gebouwontwerp en duurzaamheid, co-design, management ontwerpteam en bouwteam.
#legal
Activiteiten: aanmeldprocedure nieuwe leden, contracten maken en beheren, juridisch contact met gemeente en adviseurs, ontwikkelen en beheren van statuten, huishoudelijk reglement, faciliteren van workshops en trainingen, onderzoek naar juridische structuren (solidariteitsfonds, tijdbank, pensioensysteem, etc.).
#finance
Activiteiten: boekhouding, subsidies & fondsaanvragen, contact investeerders, coördinatie crowdfunding, ontwerpen en beheren van liquiditeitsplan en meer.
#media
Activiteiten: beelddocumentatie, ondersteuning crowdfunding-campagne, nieuwsbrief en sociale media, onderhoud website, tools voor management dNM en meer.
Doe mee
De gemeenschap van dNM bestaat niet alleen uit bewoners: we willen voor alle geïnteresseerden openstaan. Als je mee wil helpen, kun je de volgende dingen doen:
- Schrijf u in voor onze nieuwsbrief. De nieuwsbrief is het belangrijkste informatiepunt van dNM: alle activiteiten, bijeenkomsten en updates zul je hier vinden.
- Word lid van een werkgroep. Je hoeft absoluut geen expert te zijn om lid te worden! Het kan juist heel leuk zijn om mee te helpen aan projecten waar je nog weinig van weet.
- Neem deel aan een vergadering. Kom naar een van onze online/live bijeenkomsten om andere leden van de gemeenschap/community te ontmoeten en/of deel te nemen aan discussies en activiteiten.
- Andere suggesties? Neem dan vooral contact met ons op: community@nieuwemeent.com
Leden
Oprichters
Wij hebben elkaar in 2018 leren kennen via Soweto’s NieuwLand-project in Amsterdam Oost. Onder de oprichters zijn vakmensen, kunstenaars, sociale hulpverleners, academici, journalisten en ontwerpers. Sommigen hadden al ervaring op het gebied van duurzaamheid, circulariteit, of stedelijk woonbeleid, anderen juist helemaal niet. Juist dat maakt dNM zo’n bijzonder project: wat ons bindt is niet zozeer expertise maar juist de gedeelde wens om prettig en toegankelijk te leven in Amsterdam. We hopen dan ook dat deze ambitie veel andere coöperatieve initiatieven in Amsterdam (en daarbuiten!) kan inspireren.
Vanaf het begin worden we bijgestaan door een architectenteam, onder leiding van Andrea Verdecchia, Mira Nekova (Time to Access) en Roel van der Zeeuw (Roel van der Zeeuw Architecten). Hun kennis op het gebied van woningbouw, duurzaamheid en zelfbouw wordt aangevuld door de expertise van verschillende adviseurs en onze projectmanager Maarten Leschot.